In het voorjaar van 2019 hebben we een rondreis gemaakt in en rondom het Catalaanse gedeelte van Spanje. Eerst een week de Ebro Delta verkennen. We zijn op de juiste tijd want het is trektijd. Veel vogels uit Afrika trekken naar het noorden en tanken even bij in de Delta. Grote groepen kwakken, gele kwikstaarten, vorkstaartplevieren en steltlopers doen zich te goed in de rijst- en grasvelden. We bezoeken specifieke gebieden met specifieke soorten. Ook maken we een uitstapje naar het gebergte bij Els Pors. Hier gaan we de vale gieren van dichtbij bekijken vanuit een observatiehut. Daarna bezoeken we het steppegebied rondom Belchite. Een prachtig, leeg, landschap met mooie tafelbergen en uitgestrekte vlaktes. We gaan op zoek naar de Duponts leeuwerik en de kleine trap. Daarna naar Lleida. We zitten vlak bij het meer Estany d'Ivars i Vila-sana waar zich veel water- en rietvogels ophouden. Hier horen we alleen maar zingende vogels. 

 

Het natuurpark Ebro Delta is net zo vlak als Nederland. Het is er groen met palmbomen, rijstvelden, natuurstranden, leuke vissersdorpjes en veel vogels. De delta is 320 m2 en het op een na grootste wetland van Spanje. Er zijn diverse gebieden ingericht met vogelkijkhutten en informatie-borden.  We hebben hier een week rondgezworven en de belangrijkste plekken bezocht.

Rondom de stad Belchite is een enorm steppegebied. Kenmerkend zijn de tafelbergen te midden van een kurkdroog landschap. Het is een top plek voor vogelaars. De meesten komen voor de Duponts leeuwerik. Een zeldzame soort die hier nog te vinden is. Helaas hebben wij deze wel gehoord maar niet gezien. Wel de verschillende andere leeuweriksoorten.

In deze omgeving zijn ook veel steppes te vinden alhoewel er steeds meer landbouw plaatsvind waardoor soorten als de kleine trap steeds zeldzamer worden. Er is ook veel water te vinden. Daar waar de rivieren Segre en Sinca samenkomen en uiteindelijk in de Ebro uitmonden en het meer Estany d'Ivars i Vila-sana, dat na jarenlange drooglegging  in 2005 weer in ere is hersteld.  

Een bijzondere plek niet ver van de Ebro Delta in de bergen bij Els Pors. Hier kun je, tegen betaling, de Vale gieren van dichtbij bekijken vanuit een observatiehut. Jose Ramon voert hier ieder ochtend de gieren met slachtafval van konijnen. Zo'n drie- tot vierhonderd gieren storten zich op het voedsel. Hier is het gedrag van de dieren mooi te observeren en te fotograferen.