Fotograferen vanuit de vogelhutten

Februari 2021 - Het begon met het bezoek aan een vogelhut in juli 2018. Nu, vier jaar later, heb ik er zelf drie. Drie hutten in dezelfde regio maar wel in verschillende biotopen waardoor het aanbod van vogels ook varieert. Bepaalde soorten zijn bij alle drie de hutten te vinden maar daarnaast bepaalt de omgeving welke soort zich nog meer laat zien.

Ook spelen de jaargetijden een grote rol. De hutten liggen op rustige plekken dus dat alleen al is genieten. Een dagje vogels kijken en fotograferen in een hut is een geweldige ervaring dus wat let je om eens een van mijn mooie hutten te boeken. Per hut staat aangegeven welke vogelsoorten er tot nu toe zijn waargenomen. Iedere hut is voorzien van schommelkopstatieven en er is voer aanwezig.

Via bovenstaande  gele button "Boekingsagenda" kun je zien welke dagen de hutten al bezet zijn, aangegeven met een X. Wil je boeken? Kies dan een datum, stel eventueel vragen en stuur dit in een mail naar: wil@natuurbeleefsels.nl


Mierlo 2020 - Dit is de eerste vogelhut die ik heb gebouwd. In april 2020 ben ik begonnen met spotten. Deze hut ligt in een gemengd, maar overwegen naaldbosgebied op de grens van Geldrop en Mierlo. Er zijn inmiddels al meer dan 40 soorten waargenomen en er verschijnen dagelijks gemiddeld zo'n 15 soorten. Deze hut is het hele jaar te huur. In de wintermaanden wordt er een kacheltje geplaatst. Het is er altijd een drukte met mooie soorten en de eekhoorn verschijnt ook dagelijks. Als je door de zoeker moet kijken (geen display) is de zithouding niet erg comfortabel. Deze kleine hut biedt plaats aan 2 personen.

De huur bedraagt 55 euro per dag.

Sterksel 2020 - Deze comfortabele hut heb ik gebouwd aan de rand van een weiland tegenover een bosrand gelegen. In november 2020 was deze klaar voor gebruik. De hut is goed geïsoleerd, voorzien van verwarming, bezit twee luxe stoelen en er staan schommelkopstatieven. Op het weiland staan 's ochtends vroeg regelmatig reeën en hazen. Deze hut telt gemiddeld zeker 12 vaste soorten per dag. Daarnaast worden er regelmatig ook andere mooie soorten gezien zoals de putter, gekraagde roodstaart en groene specht. De Torenvalk, Buizerd en Sperwer zijn altijd in de buurt waardoor de vogels zeer waakzaam zijn.

De huur bedraagt 55 euro per dag.

Heeze 2021 - Deze zeer ruime hut is goed geïsoleerd en verwarmd, biedt plaats aan twee personen en heeft drie zitplaatsen. Fotograferen kan naar 3 richtingen. Recht vooruit naar de aangelegde vijver, rechts richting het weiland met kikkerpoel en achter richting de grote boomstam waarop prooidieren worden bevestigd voor de roofvogels. Hiermee begin ik pas over een tijdje. Ik ben in oktober 2021 gestart met spotten en inmiddels hebben zich al zo'n 35 soorten laten zien. De Middelste bonte specht is een van die mooie soorten die je graag voor de lens wilt hebben, maar ook de groenen specht laat zich soms zien. 

De huur bedraagt 55 euro per dag.


Hutbezoek van Bob Luiks van "Natuurfotografie Magazine"

Op 3 oktober 2022 heeft Bob Luiks een bezoek gebracht aan de vogelhut in Heeze. Samen met een collega heeft hij de hele dag vertoeft in de hut en hebben ze hun ervaring opgeschreven in de rubriek "Hutspot". Ze kregen heel verrassend de Sperwer op bezoek en natuurlijk nog veel meer andere soorten. Rob heeft een mooi verslag, tevens beoordeling gemaakt. Vier pagina's met een goed verhaal en mooie foto's. Ik ben blij met de beoordeling en tips. Door op bovenstaande link te klikken kun je de PDF openen en het verhaal lezen. Veel leesplezier.