Hongarije, Hortobágy 2022

17 April 2022 - De dag dat ik met de auto vertrek naar Hongarije. Vijftienhonderd kilometer rijden in twee dagen. Ik logeer bij Roel en Elsje en blijf daar vier weken. Vier weken in de rust maar vooral genieten van de Hortobágy, een van de grootste steppegebieden van Europa met enorm veel bijzondere vogelsoorten. Er zijn er nog een aantal die ik graag zou willen zien.

Alleen al in de Tuin wemelt het van de soorten. Roel heeft er de afgelopen jaren al 80 geteld. Onder andere de Appelvink, Hop, Putter, Sperwergrasmus, Zomertortel en de net teruggekeerde Draaihals bevolken de tuin en broeden er zelfs.


Vogels in de tuin


Vliegend boven de tuin

Het is vogeltrektijd, dus er zijn veel overvliegende vogels te zien. Met name roofvogels en ooievaars.


Vogels op de Kleine Hortobágy

1 mei 2022 - Ik ben inmiddels 14 dagen in Hongarije en bezoek bijna dagelijks het Pusztagebied dat zo'n tien minuten fietsen is vanaf mijn logeeradres. Ik kom dagelijks weer nieuwe soorten tegen hoewel ik steeds in hetzelfde gebied blijf. Momenteel is de vogeltrek nog in volle gang en keren de zomersoorten terug. Een mooi voorbeeld daarvan is de Zomertortel, maar ook de Bijeneter, Scharrelaar, Gele kwikstaart, Draaihals, Koekoek en Tapuit. Dat geld ook voor de watervogels zoals de Ralreiger en Kwak. Ik ben inmiddels de 100 vogelsoorten ruim gepasseerd. Hopelijk gaat dit aantal de komende twee weken nog oplopen.


Bükki Nemzeti Park Igazgatóság


Bezoek aan de visvijvers op de Grote Hortobàgy

Op 3 juni heb ik samen Roel, vogelgids en eigenaar van de B&B, een bezoek gebracht aan de vijsvijvers op de Grote Hortobàgy. Negen enorme vijvers omgeven door rietkragen waar het wemelt van de vogels. Ieder vijver meet ongeveer 1 bij 2 kilometer. We zijn om 05.30 uur vertrokken en na een klein uurtje rijden beginnen we aan onze lange wandeling langs de vijvers. Onze eerste vogels was een Zeearend. Daarna een Blauwborst, Rietzanger, Snor, Braamsluiper, Grote- en Kleine karekiet en ga zo maar door. De meest bijzonder waren de Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Baardmannetje, Roerdomp, Steltkluut, Kluut, Zwarte Ibis, Witvleugelstern, Witoogeend, Scharrelaar en Zeearend. In totaal zien we 58 vogelsoorten.

We hebben vijf uur gewandeld en besluiten om het treintje terug te nemen zodat we de vijf kilometer lange terugweg niet hoeven te lopen. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot dik boven de 20 graden. Al boemelend bereiken we ons vertrekpunt weer.


Andere diersoorten


Foto's zijn mooi om te bekijken maar op filmpjes is vaak het gedrag van de vogels beter te zien en hoor je ze ook fluiten.