Hongarije, Hortobágy 2023

13 Augustus 2023 - Op het laatste moment besluiten we voor tien dagen naar Hongarije te gaan. Dit keer met het vliegtuig. We logeren weer bij Roel en Elsje omdat we weten dat we daar in goede handen zijn. We blijven daar acht dagen, en de laatste twee in de omgeving van Boedapest.

We brengen een bezoek aan deze mooie stad. Vanuit de B&B gaan we per trein naar Boedapest, nemen vervolgens de Metro, daarna stappen we op de bus en rijden de stad door, nemen nog een rondvaart op de Donau, vervolgens de metro weer in en dan de trein weer naar het pension. Vermoeiend maar wel mooi. Een schril contrast met de lege Puszta.


Vogels in de tuin


Vogels op de Kleine Hortobágy

14 juli 2023 - In dit gebied ben ik al tientallen keren geweest en ken er dan ook goed de weg. De uitgesterkte vlakte herbergt veel vogelsoorten zowel op de grond, in de bomen en in de lucht. Opvallend was dat er een twintigtal Scharrelaars rondvloog, met name veel jonge vogels. Dat geld ook voor de Bijeneters maar die waren op een gegeven moment wel met tweehonderd bij elkaar. Ook de roofvogels lieten zich vaak zien. Met name de Slangenarend, Keizerarend, Zeearend en Bruine kiekendief kwamen regelmatig voorbij.

 


Bezoek aan de visvijvers op de Grote Hortobàgy

Op 10 augustus ga ik weer samen Roel, vogelgids en eigenaar van de B&B, een bezoek brengen aan de vijsvijvers op de Grote Hortobàgy.

Negen enorme vijvers omgeven door rietkragen waar het wemelt van de vogels. Ieder vijver meet ongeveer 1 bij 1 kilometer. Het is midden in de zomer. Om 10.00 uur zal het al 30 graden worden dus een lange wandeling zit er vandaag niet in. Om 08.00 uur komen we aan bij de eerste vijver. Het wemelt er van de vogels. grote groepen Zilverreigers, Dwergaalscholvers en steltlopers houden ons wel even bezig. In verband met de hitte houden we het bij deze vijver en speuren we de omgeving af. Goed dat Roel zijn telescoop bij zich heeft zodat we de vogels die ver weg op het water zitten goed kunnen determineren. Door het vele licht is fotograferen ook niet zo eenvoudig. Het is natuurlijk niet het beste jaargetijde om op vogeljacht te gaan.Foto's zijn mooi om te bekijken maar op filmpjes is vaak het gedrag van de vogels beter te zien en hoor je ze ook fluiten.