Hongarije  2019

In de zomer van 2019 zijn we naar Hongarije op vakantie geweest. We weten dat de zomervakantie niet de beste tijd is om te vogelen maar uiteindelijk hebben we toch besloten een bezoek te brengen aan een aantal bijzondere vogelgebieden. Ik ben gaan googelen en heb een drietal huisjes gereserveerd. Het mooie is dat de door mij uitgezochte B&B's allemaal van Nederlanders zijn en dat het ook nog eens echte vogelaars zijn. Voordeel is natuurlijk dat ze ons de mooie plekken kunnen aanwijzen. In veertien dagen tijd heb ik hier tocht 130 verschillende vogelsoorten geteld. We zaten in drie verschillende gebieden vandaar onderstaande indeling.

De kleine Hortobágy ligt ten noorden van de Tisza rivier en het Tisza meer. Het gebied is 30.000 ha groot. Er is hier minder water te vinden dan in de grote Hortobágy dus ook minder watervogels. Wel zit er net als op de grote Hortobágy veel steppevogels zoals de Scharrelaar en de Grote trap. Het kan er vochtig zijn maar ook erg droog. Ook de Sakervalk, Roodpootvalk, slangenarend en Keizerarend zijn hier te vinden. Het gebied is heel toegankelijk. Onverharde paden doorkruisen het gebied. Er zijn een paar mooie watertjes te vinden met interessante vogelsoorten zoals de Dwergaalscholver maar ook de Kraanvogels en diverse meeuwensoorten. Op een dag tel je al gauw 50 tot 60 soorten.

Ik ben diverse keren met Roel Bakker, van B&B Herberg Tisza(bábolna) waar we logeerden, op pad geweest om specifieke soorten te gaan bekijken. En met succes.

Hortobágy is een klein dorpje in het centraal-oostelijke deel van Hongarije ten zuiden van de rivier de Tisza. Het dorp ligt middenin het Nationaal park Hortobágy dat terug is te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gebied is 83.000 hectare groot. Door de centrale ligging van het dorp in het Nationaal park Hortobágy is het dorpje uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bezienswaardigheid. De musea van Hortobágy vertellen het verhaal van de Poesta, haar inwoners en de daarbij behorende tradities. Hortobágy is het grootste aaneengesloten grasland in Europa. De graslanden zijn er van nature, en niet gecreëerd door mensenhanden. Hier kom je vogelsoorten tegen die normaal veel oostelijker leven. Helaas hebben we de Grote trap niet kunnen ontdekken.

Sjors Streur, van B&B/camping Puszta Eldorado, heeft ons naar een aantal mooie plekken gestuurd.

Het Nationaal Park Bükk ligt in het noorden van Hongarije tussen de plaatsen Miskolc en Eger. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van ruim 43.000 hectare en ligt centraal in het Bükk-gebergte. De naam Bükk is afgeleid van het Hongaarse woord voor beuk, de meest voorkomende boomsoort in het gebergte. Hier ligt op een hoogte van 800 tot 900 meter de mooiste hoogvlakte van Hongarije. Langs de randen liggen steile kalkrotsen en het plateau is begroeid met beukenbossen afgewisseld met graslanden. In het nationale park zijn ruim 50 beschermde grotten, twee van deze grotten zijn open voor publiek. In de prehistorie werden sommige van deze grotten bewoond, archeologen hebben gereedschappen en skeletten van Neanderthalers gevonden.

We logeerden bij Farm Lator, waar Barbara heerlijk voor ons kookte en Rob ons naar de mooie vogelplekken verwees.